Zaman zaman kendinizi düşünceler içerisinde boğulurken, bir olayı zihninizin içerisinde defalarca kez analiz ederken ya da yorumlarken bulduğunuz anlar oluyor mu? Özellikle kendiniz ile baş başa kaldığınız anlarda, yaşadığınız olaylar üzerine sonsuz ihtimaller sıralayan zihniniz size neler anlatıyor?
. . Düşünme süreci hepimiz için vazgeçilmez bir durum olsa da her birimiz zaman zaman bu sürece normalinden fazla ölçüde zaman ayırıyoruz. İngilizce ’den dilimize aşırı düşünme olarak geçen bu kavram, uzun vadede hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor.
Yaşanılan olayların ardından ya da gelecekle ilgili düşünceler karşısında aynı durumu tekrar tekrar düşünmek, üzerine farklı senaryolar yazmak, zihnin içerisinde yorumlamak overthinking’in genel yapısını oluşturuyor. Geçmişe karşı düşüncelere takılı kalmak da geleceğe dair henüz gerçekleşmemiş olaylara ilişkin farklı senaryolar kurgulayıp zihinde analiz etmek de kişide kaygı, stres, mutsuzluk, depresyon ve performans düşüklüğü gibi istenmedik sonuçlara yol açabiliyor. Overthinker kişilerin zihinlerini devamlı olarak çalışan bir makineye benzetebiliriz. Zihnin arka yapısında devamlı olarak oluşan düşünceler kişinin yaşam kalitesini de ciddi oranda azaltmaktadır.
Peki devamlı olarak düşünme hali kafamızda gerçekleşen düşünceleri çözebiliyor mu? Aşırı düşünme haline yatkın olduğunuz anlarda kendinize bu soruyu yöneltin, düşüncelerinizi yavaşlatmak için ufak bir adım olabilir.
..
‘Overthinker’ Oluşumuzu Ne Sağlıyor?
Burada ilkel koruma içgüdülerimiz yani ilkel beynimiz devreye girmektedir. İnsanların ilkel beyinleri onların temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak üzerine kurulmuştur. Yemek yemek, üremek, kendimizi tehlikelere karşı korumak gibi temel gereksinimlerimizin hepsini yöneten beynimiz, ilkel beynimizdir.
Yönetici beynimiz olarak da kabul edilen ilkel beynimiz yaşayabileceğimiz en kötü senaryoları bizlere sunarak, başımıza gelebilecek en kötü olaylara karşı bizleri hazırlar.
..
‘Overthinker’ Olmak Bir Psikolojik Rahatsızlık Mıdır?
Psikoloji literatüründe ‘Aşırı düşünme bozukluğu’ olarak bir psikolojik rahatsızlık yer almaz fakat aşırı düşünme eğilimi olan kişilerde anksiyete bozuklukları, depresyon, yeme bozuklukları, madde bağımlılığı gibi psikolojik problemler taşıma olasılıkları artmaktadır. ‘Overthinker’ olmak tek başına bir psikolojik problem olarak sayılmasa dahi beraberinde getirdiği stres, kaygı ve endişe durumları kişinin psikolojik sağlığını oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.
Overthinker olabileceğinize dair işaretler:
Utandığınız, rezil olduğunuzu düşündüğünüz ya da hata yaptığınıza inandığınız anları kafanızda tekrar tekrar analiz etmek.
Geçmişte yer alan bir olayda söylediğiniz bir şey için pişmanlık duymanız ve söylediğiniz bu şey yerine alternatif söylemler bularak kafanızda senaryolar oluşturmanız.
Yaşama olasılığınızın olduğu olayları farklı farklı senaryolar ile devamlı olarak kurgulamak.
Düşüncelerinizi durdurmak istemeniz ve durduramadığınız için iştah kaybı yaşamanız hatta uykuya dalmakta güçlük çekmeniz.
Hazırlayan: Fatmanur Özkan
Kaynak: https://www.uplifers.com/
Comments